Reklam
Reklam
9 Temmuz 2021

ASÜ’DEN YABAN HAYATININ KORUNMASINA ÖNEMLİ DESTEK

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, yaban hayatının kendi içerisinde bir dengesi olduğunu ve bu dengenin korunmasına dair yapılan her çalışmaya mümkün olan her katkıyı sunmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.  

Coğrafyamız Özel Türlere Ev Sahipliği Yapıyor -  

ASÜ ile Tarım ve Orman Bakanlığı 8. Bölge Aksaray Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü arasında, “Yaban Hayvanlarına Yönelik Hizmet Protokolü” imzalandı. Aksaray’ın zengin bir yaban hayatına ev sahipliği yaptığını ve özel türlerin bu coğrafyada yaşadığını söyleyen ASÜ Rektörü, “Yaban hayatının kendi içinde bir dengesi var. Bunun korunmasına dair yapılan her çalışma çok kıymetli ve geleceğimiz açısından çok önemli. Bu coğrafyada çok özel türler yaşıyor.

Onların korunması ve doğallıkla yaşamlarını sürdürmeleri bir kamu vazifesinin ötesinde insani bir görevdir. Böyle bir çalışmanın içinde yer almaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz” dedi. ASÜ’nün, içinde yaşadığı şehirdeki bütün paydaşlarıyla ‘Aynı gemideyiz’ ruhu içerisinde çalışmalar yaptığına da dikkat çeken Prof. Şahin, “Buradaki iyilikler, güzellikler çoğaldıkça hayatımızın da güzelleşeceğinin bilincindeyiz.

Çok sayıda kurumla farklı hususlarda protokoller imzaladık ve biz bu hususa sadece protokol imzalamak olarak da bakmıyoruz. Yüzde yüze yakın bir performansla sorumluluklarımızı yerine getirmeye çalışıyoruz” dedi.

Aksaray, Yaban Koyunları İçin Bir Yaşam Alanı -  

Doğa Koruma ve Milli Parklar 8. Bölge Müdürü Gültekin Aksan da kurumsal çalışmalara ilişkin bilgiler verdi. Aksaray’ın, özel türlerin de içinde yer aldığı çok değerli bir yaban hayatına sahip olduğunu vurgulayan Aksan, bu türlerin başında yaban koyunlarının geldiğini söyledi. Ekecik Dağı civarında yaşayan yaban koyunlarının dünyadaki beş yaban koyunu türünden birisi olduğunu söyleyen Aksan, “Bu koyunlar Anadolu’daki koyunların da atası.

Bölge Müdürlüğü olarak bu hayvanlar ve diğer türden hayvanların korunması, onların yaşam alanlarının geliştirilmesi ve zorlu iklim şartlarında beslemeleri gibi konularda faaliyetler yapıyoruz. İmzaladığımız protokolle bu özel türlerin korunmasında, ASÜ Veteriner Fakültesi ile birlikte çalışmış olacağız.

Öte yandan yaban hayatının yanında, sokak hayvanları ve bu hayvanlara yapılan kötü muameleler gibi konular da sorumluluk alanımızda” dedi. Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Cemal Darılmaz ise farklı kurumlarla iş birliği içinde sorunların çözümü için çeşitli protokoller yaptıklarını anımsatarak, işlevsel biçimde çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından Rektör Yusuf Şahin ve Bölge Müdürü Gültekin Aksan, protokol metnini imzaladı. İmzalanan protokol gereği ASÜ Veteriner Fakültesi akademisyenleri, hayvan hastanesine getirilen yaban hayvanlarının acil müdahalesini, tetkiklerini, muayenelerini ve tedavilerini yapacak.   


3. Reklam alanı
4. Reklam Alanı
5. Reklam Alanı