Reklam
Reklam
3 Mart 2021

ESNAFLARIMIZIN SORUNLARI VE ÇÖZÜMÜNE DAİR MECLİS ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMASI İLE İLGİLİ ÖNERGEMİZİ TBMM'YE SUNDUK!

MHP TBMM Grubumuzdaki 20 Milletvekilimizin imzası ile; Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir' de faaliyet gösteren esnaflarımızın karşı karşıya bulunduğu problemlerin araştırılması ve esnaflarımızın sorunlarıyla ilgili kapsamlı bir analizde bulunularak çözüm yollarının ortaya konulması için;

Anayasamızın 98. ve TBMM İç Tüzüğünün 104. ve 105. Maddeleri uyarınca bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması ile ilgili önergemizi 01.03.2020 Pazartesi günü TBMM Başkanlığı'na sunduk.

Ülkemizde ve dünyada yaşanan #Covit19 salgını sürecinde özellikle büyük sıkıntılar yaşayan esnaflarımızın sorunlarının çözümüne yönelik hayırlı bir sonuç almamız temennisiyle tüm hemşehrilerimize ve esnaflarımıza selam, saygı, sevgi ve muhabbetlerimi sunuyorum.

#TBMM #EsnafımızınYanındayız

#MilletinVekiliMHPMilletvekili

TBMM'YE SUNDUĞUMUZ MECLİS ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMASI İLE İLGİLİ

ÖNERGEMİZ:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir' de faaliyet gösteren esnaflarımızın karşı karşıya bulunduğu problemlerin araştırılması ve esnaflarımızın sorunlarıyla ilgili kapsamlı bir analizde bulunulacak çözüm yollarının ortaya konulması için;

Anayasamızın 98. ve TBMM İçTüzüğünün 104. ve 105. Maddeleri uyarınca bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını saygılarımızla arz ederiz.

17.02.2021

Ramazan

KAŞLI

Aksaray Milletvekili

Esnaf, ekonomik faaliyetleri sermayelerinden daha çok bedenî çalışma usulüne dayanan ve kazancı sanayici niteliğini kazandırmayacak miktarda olan bireysel girişimcilerdir. Ülkemizde neredeyse 2 milyona ulaşan esnafımız, tarım nüfusunun azalmaya başladığı günden bu yana, işgücü nün en yoğun olduğu alan olmuş, ticaretin ilk dönemlerinden bu yana iş hayatı içerisinde ekonominin bel kemiği olarak varlığını sürdürmektedir.

Esnaf ve sanatkârlarımız ülkemizde refahın yayılmasında, istihdamında, ekonomik ve sosyal istikrarın sağlanmasında önemli bir paya sahiptir.

Ayrıca ülkemizde ahilik kültürümüzün geçmişte günümüze aktarılmasında önemli bir aktördür.

Niğde ilimizde Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğine kayıtlı 36.970 esnaf, Nevşehir ilimizde 40.944, Kırşehir ilimizde 28.157, Aksaray özelinde ise Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğine kayıtlı 34.400 üye bulunmaktadır.

Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir'i içerisine alan bu bölge M.Ö 8000-7000 yıllarından beri kadim yerleşim alanlarındanbiridir. Birçok kültüre ev sahipliği yapmış halen daha yapmaktadır. Bu kültürel zenginlik ise ekonomik faaliyetlere de yansımıştır.

Bölgede sanatsal ve kültürel değeri olan geleneksel meslek dallarında da ekonomik faaliyetler sürdürülmektedir.

Ancak ekonomi içerisinde yerine getirdiği işlevlere rağmen esnaf işletmeleri hem makroekonomik hem de yapısal sorunlardan kaynaklanan nedenlerle rekabette her geçen gün daha çok kan kaybetmektedir.

Özellikle tüm dünya ile birlikte ülkemizde de ortaya çıkan Covid-19 virüsü salgını nedeniyle Ülkemiz genelinde 415 meslek dalı olan esnafımızın tamamı olumsuz etkilenmiş kira ve fatura ödemeleri mağduriyete neden olmuştur. Özellikle bu süreçte elektrik, su, doğalgaz gibi temel harcamalarda indirim sağlanması, esnaf ve sanatkârlarımız için oldukça önemli bir destek olacaktır. Ayrıca SSK ve BAĞ-KUR prim gün sayısının eşitlenmesi esnafımızın öncelikli beklentileridir.

İş yerleri 50 m2'nin altında ve kira olan küçük esnafımıza sağlanan kira desteğinin artırılarak daha nitelikli hale getirilmesi dar boğazdaki esnafımız için can suyu niteliğinde olacaktır. Zincir marketler, büyük mağazalar ve AVM'lerin karşısında küçük esnaf ve sanatkârlarımızın ayakta kalabilmesi adına yeni iş yeri açacak esnaf ve sanatkârlarımıza yönelik destek ve teşviklerin getirilmesi, zincir mağazaların yerel nüfus sayımına göre sınırlandırılması ile ilgili çalışmalar büyük önem arz etmektedir.

Esnaf ve sanatkârlarımızın yanında çalışan çırak ve kalfalarımızın barınma ihtiyaçlarının mahalli imkânlar çerçevesinde çözümlenmesi için bakanlığımızın bir düzenlemeye gitmesi çıraklık ve kalfalık eğitimlerinin birleştirilerek kalfaların sigorta primlerinin devletimiz tarafından karşılanarak çözüme kavuşturulması eğitimini yarım bırakan veya sürekli iş yeri değiştirmek zorunda kalan kalfa kademesinde vatandaşlarımız için çok yerinde ve hayati olacaktır.

Esnafımızın bir diğer önemli sorunu ise küresel ekonomik sisteme entegre olabilmeleri ve zor şartlar altında ayakta kalabilmeleri için gerekli olan dönüşümü sağlayacak bilgiye ulaşamamalarıdır. Bilgi, ürün ve hizmete dayalı rekabet ortamında esnafların danışmanlık, yönlendirme ve eğitim ihtiyaçlarının, örgün eğitim sistemi ve yerel yönetimlerin de desteğiyle sağlanabilmesi halinde esnafımız teknik bilgilerini çağa uygun olarak güncelleyecek ve bu sorun çözüme kavuşmuş olacaktır.

Bu anlamda Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir'de faaliyet gösteren esnaflarımızın karşılaştığı problemlerin tespit edilerek çözüm yolları ile ilgili kapsamlı bir analizde bulunulması adına Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve teklif ederiz.


3. Reklam alanı
4. Reklam Alanı
5. Reklam Alanı